Çocuklarda Baş Dönmesi Olanlarda Uyku Kalitesi Pozisyonel Vertigo ile İlişkili Olabilir mi?

Can Sleep Quality be Associated With Positional Vertigo in Children With Dizziness
TÜBİTAK Destekli Araştırma Makalesi Yayında!

Doç.Dr. Görkem Ertuğrul, Uzm.Ody. Tuğçe Gürel Söylemez ve Ody. Büşra Umame Şahin tarafından yürütülen TÜBİTAK destekli araştırma makalesi “Can Sleep Quality be Associated With Positional Vertigo in Children With Dizziness?” yayında!


“Brain and Behavior” dergisinde yayımlanan bu araştırma, baş dönmesi yaşayan çocuklarda uyku kalitesi ile pozisyonel vertigo arasındaki ilişkiyi inceliyor. Uyku bozukluğu olan çocuklarda pozisyonel vertigonun daha sık görüldüğü dikkat çekici bulgular arasında yer alıyor.


Araştırma makalesine katkı sağlayan akademisyen hocalarımıza ve katılımcılara teşekkür ederiz.
Makaleye ulaşmak için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Makale Özeti:

Amaç:
Çocuk ve ergenlerde vertigo ve baş dönmesi beklenenden daha yaygındır. Baş dönmesi yaşayan çocukların uyku kalitesi bilinmemektedir. Bu çalışma, pozisyonel vertigosu olan çocuklarda uyku kalitesi, vertigo şiddeti ve baş dönmesi süresi arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçlamıştır.

Yöntem:
Çalışmaya baş dönmesi olan 26 çocuk (19 kız, 7 erkek, ortalama yaş 14,38 ± 2,02 yıl) dahil edilmiştir. Pozisyonel testler video Frenzel gözlüğü ile yapılmıştır. Katılımcıların uyku kalitesi Çocuklar İçin Uyku Bozukluğu Ölçeği (SDSC), vertigo şiddeti Görsel Analog Skala (VAS), fonksiyonel denge ise Pediatrik Denge Skalası ile değerlendirilmiştir.

Bulgular:

  • Baş dönmesi olan çocukların %58’i (15/26) iyi uyku kalitesine, %42’si (11/26) ise kötü uyku kalitesine sahiptir.
  • Baş dönmesi süresi ile SDSC skorları arasında anlamlı pozitif korelasyon bulunmuştur (p = 0,03, rs: 0,42).
  • Kötü uyku kalitesine sahip çocuklarda pozisyonel vertigo, iyi uyku kalitesine sahip olanlara göre anlamlı derecede daha sık görülmüştür (p < 0,001).
  • SDSC alt ölçeklerinde, baş dönmesi süresi ile “Uykuya dalma ve sürdürme bozuklukları” (p = 0,040, rs: 0,40) ve “Aşırı uykululuk” (p = 0,030, rs: 0,40) arasında anlamlı pozitif korelasyon saptanmıştır.

Sonuç:
Baş dönmesi yaşayan çocuklarda klinik vestibüler değerlendirmede uyku kalitesinin sorgulanması önemlidir. Uyku düzeni ve bozuklukları hakkında bilgi edinmek, çocukların genel iyilik halini etkileyen faktörler hakkında değerli bilgiler sağlayabilir. Uyku kalitesinin artırılması, vertigo ve baş dönmesi semptomlarının sıklığı ve şiddetinin azalmasına, dolayısıyla günlük işlevsellik ve yaşam kalitesinin artmasına katkı sağlayabilir.

Kaynak: Brain and Behavior, 2025; “Can Sleep Quality be Associated With Positional Vertigo in Children With Dizziness?

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/brb3.70654

Ody. Yağmur BAYIR
Ody. Yağmur BAYIR